Απαραίτητη η διάσωση της οικίας του Κωστή Παλαμά

Απαραίτητη η διάσωση της οικίας του Κωστή Παλαμά

Αρ. Πρωτ. 14979/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

 

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, που σφράγισε με το πολυσχιδές έργο του την ποίηση και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας, είναι αναμφισβήτητα ο Κωστής Παλαμάς. Η τελευταία οικία, όπου έζησε ο μεγάλος ποιητής έως τον θάνατό του το 1943, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Η κατοικία, που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου στην Πλάκα, ανεγέρθηκε τη δεκαετία 1920-30 και σε αυτήν μετακόμισε ο Κωστής Παλαμάς το 1935. Η κατάστασή του οικήματος είναι πολύ άσχημη. Πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο κτίριο, στο οποίο ο μεγάλος μας ποιητής έγραψε τις ποιητικές του συλλογές και τις μελέτες του έως τη στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή.

Τον περασμένο Ιανουάριο το σπίτι τέθηκε σε δημοπρασία, μετά, όμως από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.  Αποτελεί χρέος της πολιτείας να μην επιτρέψει να βγει στο σφυρί το σπίτι του μεγάλου ποιητή. Πρέπει να εξοικονομηθούν οι πόροι που απαιτούνται, έτσι ώστε η ιστορική αυτή κατοικία να περάσει στην κυριότητα του δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ιστορικό μνημείο, σαν ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο αυτό πνευματικό άνθρωπο που σηματοδότησε με το πνευματικό του έργο την ιστορία της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να διασωθεί η οικία του ποιητή Κωστή Παλαμά και να μετατραπεί σε Μουσείο;

Απάντηση Υπουργείου